Activision Blizzard се даде за 69 милијарди долари

Со оваа зделка, која сега е официјално завршена, Microsoft објави блог-пост за победата, заедно со продолжена презентација на својата сега комбинирана интелектуална сопственост со Activision Blizzard и Кing.

Activision Blizzard  се даде  за 69 милијарди долари

Microsoft го купи  Activision Blizzard, креаторот на Diablo, Warcraft и Call of Duty, за 69 милијарди долари. Ова е најголемата зделка во индустријата на видео-игри до сега.

Регулаторите во Обединетото Кралство беа последната пречка која го спречуваше Microsoft да го купи Activision Blizzard. Таа пречка беше отстранета откако Competition and Markets Authority на Велика Британија се откажа од приспособените услови.

Со оваа зделка, која сега е официјално завршена, Microsoft објави блог-пост за победата, заедно со продолжена презентација на својата сега комбинирана интелектуална сопственост со Activision Blizzard и Кing.

Microsoft направи длабоки отстапувања. Кога иницијално беше блокирано спојувањето рано оваа година, регулаторите рекоа дека комбинираниот издавачки гигант ефективно може да монополизира игри преку cloud.

Отстапувањата на Microsoft во Велика Британија вклучуваат блокада на ексклузивност за cloud емитување за сите постоечки игри од Activision, вклучително и масивната франшиза на Call of Duty. Блокадата ќе продолжи до 15 години, а потоа  ќе може да се пристапи со продажбата на правата за емитување.