Десетте најстрашни филмови на Дизни

Дизни е познат по своите заразни песни, слатки животински пријатели, храбри принцези … и понекогаш по трауматизирањето на децата за цел живот.

Десетте најстрашни филмови на Дизни

Дизни е познат по своите заразни песни, слатки животински пријатели, храбри принцези … и понекогаш по трауматизирањето на децата за цел живот. Многу од најпознатите уплашувачки моменти на Дизни се поврзани со смрт - мајката на Бaмби и таткото на Муфаса, на пример - но понекогаш студиото оди во правец на хорор филм. Како што се приближува Helloween, еве 10 од најстрашните филмови на Дизни.

  1. Return to Oz (1985) 

  2. Something Wicked This Way Comes (1983)

  3. Mr. Boogedy (1986)

  4. The Watcher in the Woods (1980)

  5. The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)

  6. Pinocchio (1940)

  7. “The Skeleton Dance” (1929)

  8. Fantasia (1940)

  9. The Black Cauldron (1985)

  10. Hocus Pocus (1993)