Oтстранување на позадината во Windows Paint

Функцијата за отстранување на позадината е достапна за тестерите на Windows 11 кои се дел од програмата Windows Insider

Oтстранување на позадината во Windows Paint

Paint, една од најстарите и најпопуларни апликации за цртање и уредување слики во Windows, ќе добие нова функција која ќе овозможи лесно отстранување на позадината од сликите. Оваа алатка ќе користи вештачка интелигенција за да го препознае главниот објект на сликата и да го издвои од непотребниот.

Функцијата за отстранување на позадината е достапна за тестерите на Windows 11 кои се дел од програмата Windows Insider. Тие можат да ја пробаат алатката во верзиите Canary и Dev (верзија 11.2306.30.0) од Paint. За да ја користат, тестерите треба да отворат слика во Paint и потоа да кликнат на копчето Отстрани позадина на левата страна од барот со алатки Paint. Алатката ќе им овозможи да ја отстранат позадината автоматски или со рачно избирање на објектот што сакаат да го задржат.

Ова е дел од напорите на Мајкрософт да ги подобри своите апликации со воведување на вештачка интелигенција во различни области. Покрај Paint, компанијата исто така планира да ја додаде функцијата за отстранување на позадината во Photos, другата нивна апликација за работа со слики. Исто така, Мајкрософт ќе го интегрира својот пребарувач Bing со Windows 11 преку новата функционалност Windows Copilot, која ќе им помогне на корисниците да ги решаваат своите проблеми и потреби со помош на вештачка интелигенција.