На Мајнкрафт му се посреќи

“Мајнкрафт”, шведската игра за изградба со блокови, го прославува својот 15-ти роденден со продажба на над 300 милиони примероци

На Мајнкрафт му се посреќи

“Мајнкрафт”, шведската игра за изградба со блокови, го прославува својот 15-ти роденден со продажба на над 300 милиони примероци. Ова ја прави играта најпродаваната игра во светот, со “Grand Theft Auto 5” на второ место со 185 милиони примероци.

Играта беше создадена во 2009 година од Маркус “Notch” Persson и сега е сопственост на Microsoft. И покрај своите години, играта продолжува да процветува. На овогодинешниот настан “Мајнкрафт Лајв”, развивачите најавија нови функции кои ќе дојдат во играта следната година, вклучувајќи автоматско изработување и нова подземна околина наречена “Trial Chambers”.

Играчите можат да гласаат што сакаат да ја видат во ажурирањето на следната година, а оваа година изборот е помеѓу армадило, рак и пингвин. Спин-оф стратегијата за акција “Мајнкрафт Легендс” исто така добива ажурирање со ново возачко животно и можност да се вклучат вештерките, помеѓу другите дополнителни функции. Новите функции ќе бидат објавени во средината на ноември и декември.