Откриен антички пејсаж под ледот во Антарктик

Научниците откриле античка река пејсаж под Источниот антартички леден покривач. Истражувачкиот тим користел сателити и радар за да види три формирани  речни области области.

Откриен антички пејсаж под ледот во Антарктик

Научниците откриле античка река пејсаж под Источниот антартички леден покривач. Истражувачкиот тим користел сателити и радар за да види три формирани  речни области околу 215 милји од работ на ледениот покривач. Ако глобалното загревање продолжи, авторите на студијата тврдат, овој регион може да биде откриен за првпат по милиони години.

Пред милиони години, три реки издлабиле, долини во земјата на дното. Тој пејсажен терен , со текот на времето, целосно бил покриен со антартички мраз. Но сега, тие скриени карактеристики не се веќе скриени.

Неодамна, научниците објавиле дека успеале да користат радар кој проникнува низ ледот и сателитско сликање за да го откријат античкиот пејсаж под Источниот антарктички леден покривач. Тие ги објавиле наодите во статија во Nature Communications.

Тимот е возбуден од можноста да види како изгледал овој регион од пред 14 милиони години и какви тајни крие.