Тајната на пицата: Како се родила една од најомилениите храни на светот?

дали знаеме каква е историјата на овај вкусен изум? Како се претворила од едноставна пита во глобален феномен?

Тајната на пицата: Како се родила една од најомилениите храни на светот?

Пицата е една од најпопуларните и највкусните храни, кои можеме да ги нарачаме или да ги приготвиме. Но, дали знаеме каква е историјата на овај вкусен изум? Како се претворила од едноставна пита во глобален феномен?

Според некои извори, пицата потекнува од древните цивилизации околу Средоземното Море, кои приготвувале тенки лебови од брашно и вода, печени на жежок камен или железо. Тие лебови се вкусувале со различни зачини, зеленчук, сирење или месо. Древните Атиљани , Спартанци, Персијанци, Египќани и Римјани биле меѓу првите, кои се насладиле на оваа храна.

Во Средниот Век во Италија селаните продолжиле да прават пити од тесто, и билки, кои служеле како основа за други јадења. Тие пити се викале фокаца или пинца. Во 16 век во Италија пристигнале и доматите од Америка, но тие не биле прифатени веднаш како храна, туку како украс. Дури во 18 век доматите почнале да се користат за вкусување на питите, особено во Наполи.

Крајот на 18 и почетокот на 19 век во Наполи се развил нов вид пита, која била потенка и покрцкава од фокацата. Таа пита се продавала по улиците од трговци, кои ја правеле по нарачка на клиентите. Така се родила пицата, која скоро станала симбол на неаполитанската кујна.

Во 1889 година неаполитанскиот пица мајстор Рафаеле Еспозито приготвил специјална пица за посетата на кралицата Маргарита Савојска. Тој користел домати, моцарела и босилек, за да ги претстави боите на италијанското знаме. Таа пица се викала Пица Маргарита и станала една од најкласичните и омилени.

После Втората светска војна пицата се распространува по целиот свет благодарение на американските војници, кои ја засакале во Италија. Во различните земји пицата добивала нови видови и вариации, според локалните производи и преференции. Денес пицата е една од најразновидните и универзални храни, кои можеме да ги најдеме секаде.