Зголемениот број на Идиоти во Нато туркаат кон трета светска војна-Медвед

Според Медведев, овие дејства го наведуваат светот кон трета светска војна.

Зголемениот број на Идиоти во Нато туркаат кон трета светска војна-Медвед

Дмитри Медведев, сериозно предупредува за зголемените тензии помеѓу земјите членки на НАТО и Русија. Тој изјави дека бројот на "врвни идиоти" во земјите членки на НАТО се зголемува. Тие изјави ги направи на својот профил на Телеграм.

Коментарите на Медведев следат како реакција на скорешните одлуки на Германија и Велика Британија. Германија повика за снабдување на Киев со ракети Таурус, додека Велика Британија одлучи да ја премести англиската обука во Украина. Според Медведев, овие дејства го наведуваат светот кон трета светска војна.

Специфично критикуваше одлуката да се премести британската обука во Украина, изјавувајќи дека ова би ги направило нивните инструктори, законски, цел за руските Вооружени сили. Исто така изрази загриженост поради барањето на претседателката на Одборот за одбрана на Бундестаг, Мари-Агнес Страк-Цимерман, за снабдување на Украина со ракети Таурус за напади на руската територија.

Медведев предупреди дека овие дејства не се само против меѓународното право, туку и ја кршат Виенската конвенција за дипломатски односи, која забранува пренос на воени обуки во странска земја. Тој ги заврши своите забелешки со изјавата дека овие "идиоти" активно нè тераат кон трета светска војна.

Оваа ситуација го истакнува зголемувањето на тензиите помеѓу Русија и земјите членки на НАТО, со двете страни кои прават одлуки што потенцијално можат да го зголемат конфликтот уште повеќе. Додека светот го следи овој развој, останува да се види како ќе се одвива оваа ситуација.