Зошто е важно да јадете повеќе зеленчук и овошје?

Резултатите покажале дека луѓето кои јаделе пет или повеќе порции зеленчук и овошје на ден имале за 13% помал ризик од смрт

Зошто е важно да јадете повеќе зеленчук и овошје?

Зеленчукот и овошјето се богати извори на витамини, минерали, антиоксиданти и влакна, кои се неопходни за правилното функционирање на нашиот организам. Но, дали знаете дека конзумирањето на зеленчук и овошје може да има и други позитивни ефекти врз вашето здравје?

Ново истражување, објавено во списанието The Lancet, покажува дека луѓето кои јадат најмалку пет порции зеленчук и овошје на ден имаат понизок ризик од развивање на хронични болести, како што се срцеви заболувања, дијабетес и рак. Истражувањето ги анализирало податоците од повеќе од 2 милиони луѓе од 95 земји, кои ги следеле нивните навики за исхрана и здравственa состојба за период од 30 години.

Резултатите покажале дека луѓето кои јаделе пет или повеќе порции зеленчук и овошје на ден имале за 13% помал ризик од смрт од било кој причина, за 12% помал ризик од смрт од срцеви заболувања, за 10% помал ризик од смрт од рак, и за 15% помал ризик од смрт од дијабетес, во споредба со луѓето кои јаделе помалку или никаков зеленчук и овошје. Истражувањето исто така открило дека оптималната количина на зеленчук и овошје која треба да се конзумира е околу 800 грама.

Зошто зеленчукот и овошјето имаат таков благотворен ефект врз нашето здравје? Едно објаснување е дека тие содржат разни хемиски составки, кои можат да ги намалат запалителните процеси, да го подобрат метаболизмот, да го стимулираат имунолошкиот систем, да ги спречат оксидативните оштетувања на клетките, и да ги инхибираат растот и делбата на туморските клетки. Покрај тоа, зеленчукот и овошјето можат да го подобрат нашиот апетит и да нè направат да се чувствуваме позаситени, што може да нè спречи да јадеме премногу калории и да се здебелиме.

Затоа, ако сакате да го подобрите своето здравје и да го продолжите својот живот, не заборавајте да вклучите зеленчук и овошје во вашата дневна исхрана. Не само што ќе ви обезбедат разновидност и вкус, туку и ќе ви помогнат да се заштитите од некои од најсмртоносните болести на современоста. Според авторите на истражувањето, ако сите луѓе во светот јаделе пет или повеќе порции зеленчук и овошје на ден, тоа можело да спречи околу 8 милиони прерани смртни случаеви годишно. Тоа е доволна причина да си сервирате уште една порција од оваа здрава храна.