Најстарото дрво во светот

Се претпоставува дека имало повеќе од 4.900 години кога било сечено.Трупот на дрвото сè уште може да се види

Најстарото дрво во светот

Според скорешна статија од Live Science, најстарото познато дрво на светот е нареченo Прометеј. Тоа живеело неверојатно долго пред да биде сечено во 1964 година. Дрвото се наоѓало на Вилер Пик во Невада и се претпоставува дека имало повеќе од 4.900 години кога било сечено. Трупот на дрвото сè уште може да се види во центарот за посетители на Невада, кој се наоѓа во Great Basin Националниот Парк.

Во статијата се спомнува и дека второто најстаро дрво на светот е наречено Метузалем. Тоа го носи насловот на најстарото живо дрво во светот уште од 1957 година. Метузалем билo откриенo од познатиот истражувач на дрвја Едмунд Шулман, кој работел како научник во Лабораторијата за истражување на прстени на дрвја при Универзитетот во Аризона. Смреката има најмалку 4.600 години.

Бристлкон смреките имаат неверојатно долг животен век, а нивната возраст се одредува со броење на прстени на дрвјата. Овој метод за датирање на прстени на дрвјата се нарекува дендрохронологија и служи како вреден инструмент за мерење на возраста на дрвјата и за истражување на промени во околината со текот на времето. Често, возраста на дрвјата се одредува по нивната смрт, но можно е да се добие примерок без да се наштети на дрвото со специјализирани алатки дизајнирани за добивање на тесни примероци и пред тоа.