Apple Car: Сонот на Стив Џобс станува реалност

Apple Car ќе биде не само превозно средство, туку и платформа за интеграција на сите Apple производи и услуги

Apple Car: Сонот на Стив Џобс станува реалност

Apple е познат по своите иновативни и револуционерни производи, кои го менуваат начинот на кој се користи технологијата. Од Macintosh до iPhone, од iPod до iPad, од Apple Watch до AirPods, компанијата ги воодушевува своите корисници со својот дизајн, квалитет и функционалност. Но еден од најголемите соништа на основачот и легендарниот водач на Apple, Стив Џобс, беше да креира нешто што ќе надмине сè - Apple Car.

Apple Car е проект кој започна уште во 2014 година, кога тековниот извршен директор на Apple, Тим Кук, го одобри развојот на автомобил со кодното име Project Titan. Од тогаш, компанијата работи тивко и тајно на својата визија за автомобил, кој ќе биде електричен, автономен и поврзан со интернет. 

Apple Car ќе биде не само превозно средство, туку и платформа за интеграција на сите Apple производи и услуги. Apple ќе го користи својот сопствен чип за управување со автомобилот, кој ќе има вградена вештачка интелигенција. Овие технологии ќе овозможат автомобилот да се прилагодува на околината, да препознава пречки и да одлучува за најдобрата рута. Исто така, автомобилот ќе има поврзаност со интернет и облак (cloud), што ќе овозможи пристап до различни апликации и сервиси од Apple, како што се Apple Music, Apple Maps, Apple Pay и други.

Apple Car ќе има иновативен дизајн, кој ќе го одразува стилот и филозофијата на Apple. Автомобилот ќе има минималистички и елегантни линии, со глатка и заоблена форма. Предниот дел ќе има LED светла во форма на логото на Apple, а задниот дел ќе има камера за задно гледање. Вратите ќе се отвораат вертикално, а покривот ќе биде прозирен. Ентериерот ќе биде просторен и удобен, со кожени седишта и дрвени детали. Контролната табла ќе има голем екран на допир, кој ќе служи како центар за комуникација и забава.

Apple Car ќе биде премиум производ, кој ќе цели кон потрошувачите кои сакаат да имаат најдобро од најдоброто. Apple ќе соработува со Hyundai-Kia за производството на автомобилот, кој ќе се произведува во САД. Цената на автомобилот се очекува да биде под 100 000 долари, што е доста пониско од конкурентите како Tesla, кој доминира на пазарот на електрични автомобили.

Apple Car е сонот на Стив Џобс, кој станува реалност. Овој автомобил ќе биде не само превозно средство, туку и израз на личноста, стилот и вредностите на неговите сопственици. Apple Car ќе биде автомобил кој ќе го менува светот, како што го направија и другите Apple производи.