Артист: Караваџо: Генијалниот криминалец

Тој беше вмешан во многу кавги, скандали и криминални активности

Артист: Караваџо: Генијалниот криминалец

Микеландџело Мериси, познат како Караваџо, е родeн во септември 1571 година во мало градче, близу Милано. Од млада возраст останал сираче и живеел скоро без пари на улиците. Независно од овие тешкотии, уметничкото патешествие на Караваџо започнало на возраст од 13 години, кога станал чирак на Симоне Петерцано во Милано. Ова рано изложување на уметност, особено на делата на Леонардо да Винчи и другите сликари од Ломбардија, имаше длабоко влијание на неговиот стил.

Во 1591 година, Караваџо се пресели во Рим, град кој поминуваше трансформација под Папата Климент VIII. Среде овој уметнички бум, Караваџо почна да го развива својот уметнички кариерен пат. Неговата работа стана популарна поради техниката  која ја користеше. Неговиот интензивен и трепетлив реализам го одделуваше од поголемиот дел од италијанските уметници на тој период.

Револуционерниот пристап на Караваџо кон уметноста не беше без контроверзии. Неговата драматична употреба на светло и темно, заедно со реалистичките претставувања на библиски сцени, често ги шокираше неговите современици. Сепак, имено оваа смелост и иновација го вметнаа Караваџо во историјата на уметноста.

Тој се смета за еден од основачите на барокниот стил, кој акцентираше на драматично осветлување, реалистички детали и емоционален израз. Сликите на Караваџо честопати ја претставуваа религиозната тематика, но со впечатлив контраст помеѓу светлото и мракот и користење на обични луѓе како модели. Животот на Караваџо беше истолкуван како бурен како и неговото уметничко творештво. Тој беше вмешан во многу кавги, скандали и криминални активности и мораше да бега од повеќе градови за да избега од правдата. Тој почина на возраст од 38 години, оставајќи зад себе наследство од влијателни и контроверзни дела кои влијаеле на генерациите на уметници.

Иако неговата кариера беше кратка, влијанието на Караваџо врз светот на уметноста е неспорно. Неговиот уникатен стил и техника продолжуваат да инспирираат уметници и денес, правејќи го еден од најзначајните фигури во западната уметност.