Добитници на Нобелова Награда 2023

Лауреатите направија значителни придонеси во нивните соодветни области

Добитници на Нобелова Награда 2023

Нобеловата награда, симбол на интелектуално постигнување, ги објави своите добитници за 2023 година. Лауреатите направија значителни придонеси во нивните соодветни области, и ги преминаа уште еднаш границите на човечкото знаење и способности.

Мир    

Наргес Мохамади за нејзината борба против притисокот на жените во Иран и нејзината борба за популаризирање на правата на човекот и слободата за сите.

Физика

Нобеловата награда за физика беше доделена на Пјер Агостињи, Ференц Крауз и Ан Љилје. За експериментални методи кои генерираат атосекундни импулси на светлина за истражување на динамиката на електроните во материјалите. Нивната револуционерна работа го прошири нашето разбирање на физичкиот свет, отварајќи пат за идни иновации.

Хемија

Моунги Г. Бавенди, Луис Е. Брус и Алексеј И. Екимов.Во областа на хемијата, наградата беше доделена на тројца научници за нивната работа на миниjатурни квантни точки. Овие квантни точки испуштаат многу светли бои и имаат апликации во LED екрани, хирургија на рак и повеќе.

Книжевност

Нобеловата награда за книжевност беше доделена на Јон Фосе од Норвешка. Неговите зафатни наративи и уникатни техники за раскажување ги вчудоневидува читателите ширум светот.

Физиологија и медицина    

Каталин Карико и Дру Вајсман за нивната пионерска работа врз mRNA вакцини.

Нобеловите награди продолжуваат да го прославуваат знаењето и упорниот човечки дух.