Стаклени соларни панели за градба

Развивањето на поевтините извори на енергија како што е соларната енергија е клучно во работата кон посветла иднина, бидејќи соларната и ветерната енергија создаваат значително помалао загадување отколку нечистите извори на енергија како што се јаглен и нафта.

Стаклени соларни панели за градба

Компанијата ClearVue PV развила соларно стакло што може да се користи во градба. Компанијата е специјализирана за стакло што користи технологија на наночестички и микрочестички што можат да „раздифузираат, редистрибуираат и рефлектираат елементи од доаѓачкото светло кон рабовите на стаклената панела“, што потоа овозможува енергијата на светлото да биде собрана од фотоволтаички модули, според нејзината веб-страница.

Стаклото исто така може да биде прилагодено за да одговара на потребите на било кој конкретен проект. ClearVue PV пресметува дека 10 квадратни метри (околу 107 квадратни стапки) од нејзиното стакло генерира приближно 1.35 киловат-часови (kWh) чиста енергија дневно, иако тие броеви се намалени ако стаклото е позиционирано под подоптимален агол.

Во една локација во Перт, Австралија, компанијата проектира дека 18 прозорци ќе произведат 605 kWh годишно. Компанијата вели дека иако нејзината технологија бара повеќе инсталациона површина од традиционалните панели на покрив, вкупниот PV принос во текот на годината честопати може да ги надмине оние на покривните противници.

Скорешна рецензирана студија спроведена во текот на две години потврди дека технологијата на ClearVue обезбедува до 40% компензација за трошоците за енергија на зградата, според компанијата.

„Соларните решенија за прозорци се разговарале, но до сега, комерцијално достапното соларно стакло дизајнирано за комерцијални фасади на зградите не беше ставено на тест во реална околина за продолжена студија“, изјавил Клифтон Смаит, главен службеник за развивачки бизнис за компанијата.

Развивањето на поевтините извори на енергија како што е соларната енергија е клучно во работата кон посветла иднина, бидејќи соларната и ветерната енергија создаваат значително помало загадување отколку нечистите извори на енергија како што се јаглен и нафта.