Е-цигарите и вејпот се штетни

Истражувањата покажуваат дека е-цигарите и вејпот не се безбедни и можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми

Е-цигарите и вејпот се штетни

Е-цигарите и вејпот се популарни начини на конзумирање на никотин и други супстанци, кои се промовираат како посигурни од пушењето. Но, истражувањата покажуваат дека е-цигарите и вејпот не се безбедни и можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми, како што са: запаление на плуќата, завист со никотин, повреда на устата и забите, зависност од никотин, повисок ризик од развивање на рак на плуќата и други органи, и изложеност на тешки метали и хемикалии. Затоа, најдобриот начин да се заштитиме од опасностите од е-цигарите и вејпот е да ги избегнуваме или да ги прекинеме овие навики. Ако имаме потешкотии да го направиме тоа, можеме да побараме помош од лекар, терапевт или програма за оставање од пушењето.

Е-цигарите се уреди кои загреваат течен раствор, наречен е-течност или е-сок, кој содржи никотин, ароматизери и други хемикалии, и го претвораат во аеросол или пара, која се вдишува од корисникот. Вејпот е процесот на конзумирање на аеросолот или парата од е-цигарите. Е-цигарите и вејпот се појавиле како алтернатива на пушењето, бидејќи тие не произведуваат дим или пепел, и имаат помалку мирис. Многу луѓе веруваат дека е-цигарите и вејпот се помалку штетни од пушењето, бидејќи тие не содржат катран или други канцерогени составки кои се наоѓаат во цигарите. Некои луѓе користат е-цигарите и вејпот како начин да го намалат или прекинат своето пушење.

Но, дали е-цигарите и вејпот навистина се посигурни од пушењето? Според неколку истражувања, одговорот е не. Е-цигарите и вејпот имаат свои ризици и негативни последици за здравјето, кои можат да бидат исто така опасни како пушењето. Еве неколку од опасностите од е-цигарите и вејпот:

  • Запаление на плуќата: Една од најсериозните компликации од е-цигарите и вејпот е запалението на плуќата, кое може да биде животно загрозувачко. Запалението на плуќата се случува кога аеросолот или парата од е-цигарите ги оштетуваат плуќните алвеоли, кои се мали воздушни мешечки во плуќата, каде што се врши размената на кислород и јаглерод диоксид. Ова предизвикува запаление, оток и крварење на плуќното ткиво, што го отежнува дишењето и може да доведе до респираторен затаеност или смрт. Симптомите на запаление на плуќата од е-цигарите и вејпот се: кашлица, задишаност, болка во градниот кош, главоболка, температура, слабост и гадеење. Запалението на плуќата од е-цигарите и вејпот може да се лекува со антибиотици, стероиди, кислородна терапија и интензивна нега. Според Центарот за контрола и превенција на болести (ЦКПБ) во САД, од 2019 до 2020 година, имало повеќе од 2800 случаеви и 68 смртни случаеви од запаление на плуќата поврзано со е-цигарите и вејпот во САД.
  • Завист од никотин: Никотинот е хемиска супстанца која се наоѓа во тутунот и е-течностите за е-цигарите. Никотинот е високо зависен и може да предизвика завист со никотин, кое е состојба кога телото не може да функционира нормално без никотин. Зависта со никотин може да се случи кога корисникот на е-цигарите или вејпот конзумира премногу никотин за краток период, или кога корисникот престанува да користи никотин по долго време на употреба. Симптомите на зависта со никотин се: треперење, зноеење, мачнина, повраќање, дијареа, главоболка, вртоглавица, забрзан срцев ритам, повисен крвен притисок, здебелување на усните и јазикот, анксиозност, раздразливост, депресија и желба за никотин. Завист од никотин може да биде опасно за здравјето и може да доведе до несакани последици. Лекувањето на зависта со никотин зависи од тежината на состојбата.