Вистинската приказна за Фреди Кругер и A Nightmare on Elm Street

Вес Крејвен, познат режисер на хорор филмови, во 1984 година го направил својот најпознат филм „Кошмар на Елм Стрит“, во кој злосторникот Фреди Кругер ги убива своите жртви во нивните соништа. Но, што го инспирирало Крејвен да ја напише оваа страшна приказна?

Вистинската приказна за Фреди Кругер и A Nightmare on Elm Street

Вес Крејвен, познат режисер на хорор филмови, во 1984 година го направил својот најпознат филм „Кошмар на Елм Стрит“, во кој злосторникот Фреди Кругер ги убива своите жртви во нивните соништа. Но, што го инспирирало Крејвен да ја напише оваа страшна приказна?

Одговорот лежи во низа статии што биле објавени во Лос Анџелес Тајмс во 1981 година, кои известувале за мистериозна смрт на лаоски бегалци кои умирале во сон без никаква видлива причина. Повеќето од жртвите биле мажи од хмонг заедницата, етничка група што бегала од Кина и се населувала во Виетнам, Лаос и Тајланд. Многу од нив потоа се преселиле во САД по завршувањето на Виетнамската војна.

Медицинските истражувачи не можеле да објаснат што предизвикало ваква смрт, која била поврзана со феноменот познат како „судена, неочекувана, ноктурна смрт“ или „СУНС“. Некои од хмонг старешините верувале дека смрта била дело на зол дух што ги давел жртвите додека спиеле.

Д-р Шели Адлер, директор на образованието на Центарот за интегративна медицина Ошер на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, по 15 години истражување дошла до заклучок дека хмонг мажите умирале поради ефектот на „ноцебо“, кој е спротивен на познатиот ефект на „плацебо“. Според неа, вербата дека зол дух ги убивал мажите била доволно силна да предизвика физички резултат.

Крејвен веројатно не бил свесен за ова истражување, но приказните што ги читал биле доволно за да го измисли својот сопствен вид на демон - и да го изуме еден од најиконичните злосторници на филмот.