Колку дневен сон ни е потребен?

Колку дневен сон ни е потребен?

Спиењето е важно за здравјето и доброто расположение. Спиењето ни помага да се одмориме, да ги обновиме телесните и менталните функции, да го подобриме имунитетот и да го намалиме стресот. Но колку време на спиење е доволно за нас?

Општо земено, препорачаното време на спиење се разликува според возраста, животниот стил и здравственото состојба на секој индивидуа. Националната фондација за спиење (National Sleep Foundation) ги дава следните препораки за оптималното време на спиење според возраста:

 • Новороденчиња (0-3 месеци): 14-17 часа на ден
 • Бебиња (4-11 месеци): 12-15 часа на ден
 • Мали деца (1-2 години): 11-14 часа на ден
 • Предучилишни деца (3-5 години): 10-13 часа на ден
 • Ученици во основно училиште (6-13 години): 9-11 часа на ден
 • Тинејџери (14-17 години): 8-10 часа на ден
 • Млади возрасни (18-25 години): 7-9 часа на ден
 • Возрасни (26-64 години): 7-9 часа на ден
 • Стари лица (65+ години): 7-8 часа на ден

Овие бројки се само општи препораки и не мора да се сметаат за строги правила. Некои луѓе може да се чувствуваат добро со помалку или повеќе спиење, во зависност од нивните потреби и карактеристики. Најдобриот начин да се одреди колку време на спиење е доволно за вас е да го следите вашиот природен циклус на спиење и будење, и да го слушате вашиот организам. Ако се чувствувате свежи, енергични и концентрирани по спиењето, тоа значи дека сте спиеле доволно. Ако, пак, се чувствувате уморни, раздразливи и нефокусирани, тоа значи дека сте спиеле премалку или премногу.

За да го подобрите квалитетот на вашиот сон, е добро да ги следите следниве совети:

 • Одредете си редовна рутина за спиење и будење, и погрижете се да ја почитувате и во викендите.
 • Избегнувајте кафеин, алкохол и никотин пред спиење, бидејќи тие можат да го вознемират вашиот сон.
 • Избегнувајте тешка и зачинета храна пред спиење, бидејќи таа може да предизвика немир или горење во стомакот.
 • Опремете ја вашата спална соба со удобен душек, перници и завивки, и обезбедете си темнина, тишина и умерена температура.
 • Избегнувајте да гледате телевизија, компјутер или мобилен телефон пред спиење, бидејќи светлината и звукот од нив можат да го возбудат вашиот мозок и да го одложат вашиот сон.
 • Опуштајте се пред спиење со читање, медитација, јога или друга пријатна активност.
 • Ако имате проблеми со заспивање или останување наспан, консултирајте се со вашиот лекар или специјалист за сон.

Спиењето е една од најважните потреби на нашиот организам. Спиењето ни помага да се чувствуваме добро и да функционираме подобро. Затоа, потрудете се да го најдете вашиот идеален временски распоред за спиење и да го следите редовно. Вашето тело и мозок ќе ви бидат благодарни.