Откриени древни простории во пирамида во Египет стара 4,400 години

Во тоа време, за неговото тело било изградена огромна пирамида за да биде погребан во неа

Откриени древни простории во пирамида во Египет стара 4,400 години

Пред околу 4,400 години, во Египет владеел фараонот Сахуре, кој владеел околу 13 години пред да го напушти овој свет.

Како што било обичај во тоа време, за неговото тело било изградена огромна пирамида за да биде погребан во неа, и неколку илјади години подоцна, неговата пирамида секојдневно открива тајни.

Според информации од IFL Science, пирамидата на Сахуре во некрополата Абусир на северен Египет подлегнала на процес на реставрација во 2019 година, со цел да се исчистат просториите внатре и да се поддржи самата структура за да не се сруши.

Ова звучи добро, но она што најмногу е интересно е она што го открил тимот кој ја реставрирал пирамидата кога го исчистил отпадот од срушениот коридор.

Кога пирамидата била првпат ископана во 1836 година, тунелите веќе биле срушени и бил блокиран пристапот кој сега се открил, по скоро два векови.

Иако постојат со векови, пирамидите секогаш имаат нови тајни за да се откријат, како на пример скриениот коридор во Големата Пирамида во Гиза.

Често не знаеме за што точно служеле овие нови делови на пирамидите што продолжуваат да се откриваат, но со напредокот на технологијата можноста е поголема да дознаеме за распоредот на пирамидите.

Секој ден учиме се повеќе за начинот на кој биле изградени, вклучувајќи и како древните Египќани пренесувале огромни количества за изградба за да ги изградат пирамидите.