Носените влечки на Стив Џобс - 218,750 долари!

Носените влечки на Стив Џобс -  218,750 долари!

Стари сандали на Стив Џобс постигнаа рекордна цена на аукција

Еден пар сандали на марката "Birkenstock", кои припаѓале на коосновачот на Apple, Стив Џобс, беа продадени за изненадувачки 218,750 долари на аукција во Њујорк. Кафени сандали од велур и кожа, кои Џобс ги носел во 1970-тите и 1980-тите години, се очекуваше да се продадат по цена помеѓу 60,000 и 80,000 долари, но цената се зголеми четирипати. Идентитетот на купувачот не е откриен.

Сандалите имаат историја на носење од Џобс во некои од најважните моменти во историјата на Apple, како што беше креирањето на првиот компјутер на Apple во неговата гаража заедно со Стив Возњак. Џобс бил почитувател на овој германски бренд и неговиот едноставен и практичен дизајн. Тој дури ја контактирал Маргот Фрејзер, која ги донесе "Birkenstock" сандалите во САД, за да го изрази своето восхитување кон нив.

Сандалите се добро носени и на нив има трага од Џобсовите стапки. Тие беа изложени на разни места низ светот, вклучително во Германија и Италија. Исто така, доаѓаат со NFT, дигитален токен кој претставува уникатен и незаменлив асет на блокчејн.

Џобс, кој почина во 2011 година од панкреатичен канцер, беше познат по својот минималистички стил и својот црн долен дел и фармерки. Неговите сандали беа дел од неговата униформа и го одразуваа неговиот креативен и необичен карактер.