Првиот Хотел во Космосот, Дом Далеку од Домот до 2025 година

Првиот Хотел во Космосот, Дом Далеку од Домот до 2025 година

Дали некогаш сте сонувале за одмор во космос? Ако да, можеби скоро ќе имате можност да го направите тоа реално од што очекувате. Компанијата наречена "Orbital Assembly Corporation (OAC)" планира да го изгради првиот Хотел во Космосот до 2025 година, а да го отвори за јавноста до 2027 година. Хотелот, наречен "Voyager Station", ќе биде вртечки колов што ќе создаде вештачка гравитација и ќе им понуди на гостите комфорен и роскошен престој во орбита.

"Voyager Station" ќе има можност да смести до 400 гости и 112 членови на екипажот, кои ќе уживаат во различни удобства и активности, како ресторани, барови, фитнес центри, кина, спа-центри и дури кошаркарски терени. Хотелот ќе има и обсерватории и прозорци кои ќе им понудат изумителни погледи кон Земјата и ѕвездите. Гостите ќе можат да доживеат невестина во некои делови на хотелот, како и да се вклучат во шетања во космос и екскурзии.

Изградбата на "Voyager Station" ќе започне во 2026 година, користејќи роботски рачки и модули кои ќе се сглобуваат во орбита. Хотелот ќе се состои од централен прстен кој ќе служи како докинг хаб и контролен центар, и надворешен прстен кој ќе ги содржи модулите за настан и рекреација. Надворешниот прстен ќе биде поврзан со централниот прстен со мрежа од крака, кои исто така ќе содржат лифтови и системи за транспорт. Хотелот ќе се врти со брзина од една револуција во минута, создавајќи центрофугална сила што ќе симулира гравитација од приближно 0,6g, или 60% од земјината гравитација.

Цената за престој во "Voyager Station" сè уште не е објавена, но се очекува да биде многу скапа, барем во почеток. Според веб-сајтот на "OAC", тродневниот престој во хотелот би можел да изнесе околу 5 милиони долари по лице, што би вклучувало таксата за лансирање, таксата за сместување и таксата за храна и пијалок. Сепак, компанијата се надева на крајното намалување на цената за да го направи понудата подостапна за повеќе луѓе.

"OAC" не е единствената компанија која работи на изградбата на хотели во космосот. Друга компанија наречена "Axiom Space" исто така планира да го лансира својота сопствена станица во космос до 2024 година, која ќе служи како комерцијална дестинација за приватни астронаути и истражувачи. "Axiom Space" веќе потпиша договор со "SpaceX" да испрати четири патници на Меѓународната Космическа Станица (МКС) идната година, по цена од по 55 милиони долари за секој.

Развојот на хотели во космосот е дел од поголемиот тренд на комерцијализација на космичкиот туризам, кој беше засилен со постигнувањата на приватните компании како "SpaceX", "Blue Origin" и "Virgin Galactic". Овие компании работат на развој на рециклирачки ракети и космички бродови кои може да го намалат цената и зголемат честотата на лансирање

 на луѓе во орбита. Исто така, тие нудат суборбитални летови кои може да им дадат на патниците краток вкус на космосот по цена многу помала од орбиталните летови.

Се очекува космичкиот туризам да расте брзо во идните години, со повеќе луѓе кои стануваат заинтересирани да истражуваат последниот предел и да ги доживеат неговите чуда. Според извештај на "UBS", пазарот на космички туризам би можел да биде вреден 3 милијарди долари до 2030 година. Сепак, има и многу предизвици и ризици поврзани со испраќањето на луѓе во космосот, како безбедност, здравје, екологија, правни и етички прашања. Затоа космичкиот туризам бара внимателна регулација и надзор за да се осигура дека се врши одговорно и одржливо.

"Voyager Station" е амбициозен проект кој цели да направи историја со креирањето на првиот Хотел во Космосот. Тој им ветува на гостите незаборавна авантура и дом далеку од домот во орбита. Сепак, исто така се соочува со многу технички и финансиски пречки кои може да го одложат или спречат неговото завршување. Било тоа да успее или не, покажува колку далеку може да оди човечката фантазија и иновација во преследувањето на нашите соништа за истражување на космосот.