Шеќерот таен убиец на здравјето

Шеќерот се смета за празни калории, кои можат да доведат до зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми

Шеќерот таен убиец на здравјето

Шеќерот е една од најпопуларните и најраспространетите намирници во светот. Но, колку е добар или лош за нашето здравје? Дали треба да го избегнуваме или  умерено да го внесуваме?

  • Шеќерот е вид на јаглехидрат кој се наоѓа во различни храни и пијалаци. Постојат два основни типа на шеќер: моносахариди и дисахариди. Монозахаридите се глукоза, фруктоза и галактоза, додека дизахаридите се сахароза (рафиниран шеќер), лактоза (млечен шеќер) и малтоза (сладок шеќер).
  • Шеќерот е извор на енергија за телото, но не содржи други витамини, минерали. Затоа, шеќерот се смета за празни калории, кои можат да доведат до зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми ако се конзумира премногу.
  • Прекумерната употреба на шеќер може да предизвика разни заболувања, како што се: дијабетес, кардиоваскуларни болести, кариес, запаление, инсулинска резистенција, метаболички синдром, неуролошки пореметувања и некои видови на рак.
  • Според Светската здравствена организација (СЗО), препорачаната количина на дозволен шеќер (онаков кој се додава во храната или пијалаци) за возрасен човек е не повеќе од 10% од вкупниот дневен прием на калории, или околу 50 грама. За деца, препорачаната количина е не повеќе од 5% од вкупниот дневен прием на калории, или околу 25 грама.
  • За да го намалите внесувањето на шеќер во вашата исхрана, можете да следите неколку едноставни чекори, како што се: да избегнувате производите со висок процент на шеќер; да ги замените слатките пијалаци со вода или неслатки чаеви; да ги ограничите слатките ужинки и десерти; да користите природни засладувачи како мед или јаболков оцет; да јадете повеќе свежо овошје и зеленчук .

Шеќерот не треба да биде комплетно исклучен од вашата исхрана, но треба да биде конзумиран со мера и разум. Со тоа, ќе ја заштитите вашата добра форма и здравје, а исто така ќе уживате во слатките вкусови на животот.