Скриена функција во телефонот. Затресете го и видете што се случува

Tаква „скриена функција“ е можноста да го тресете iPhone. Како што излегуваат нови модели на паметни телефони и ажурирања на оперативниот систем, корисниците можеби ќе се чувствуваат преплавени од бројот на нови функции и удобности.

Скриена функција во телефонот. Затресете го и видете што се случува

Во денешната ера, производителите на мобилни телефони се натпреваруваат меѓу себе, обидувајќи се да воведат понови и попрогресивни функции во своите уреди. Сепак, многу од овие функции остануваат непознати за големиот дел од корисниците.

Пример за таква „скриена функција“ е можноста да го тресете iPhone. Како што излегуваат нови модели на паметни телефони и ажурирања на оперативниот систем, корисниците можеби ќе се чувствуваат преплавени од бројот на нови функции и удобности.

Еден од производителите кој приготвил интересна функција за своите клиенти е компанијата Apple. Се испоставува дека iPhone-ите се уреди кои реагираат не само на допир на екранот, туку и на движење. Во пракса, ова значи дека додека пишувате на iPhone, можете да го тресете.

Ако се прашувате што ќе се случи кога ќе го тресете вашиот iPhone? Веднаш ќе се појави порака на екранот, која го прашува корисникот дали сака да ја откаже внесената фраза. Сепак, одлуката за тоа дали да ја користите оваа функција мора да се донесе традиционално, со кликање на екранот.

Ситуацијата е малку покомплицирана кога станува збор за Android телефоните. За овие уреди, функциите поврзани со движењето зависат од конкретниот производител. На пример, кај Motorola паметните телефони, тресењето влијае на работата на светилката и активацијата на камерата.

Оние кои не поседуваат телефон со функцијата за реагирање на движењето можат да ја користат апликацијата Shake Me. Вредно е да се напомене дека некои апликации исто така ја користат функцијата за тресење на телефонот. Ова е популарен начин за пријавување грешки во апликации како Microsoft Office, Facebook или Google Maps.

Тресете го вашиот телефон и видете што ќе се случи. Ќе бидете многу изненадени.