Домашните миленици не прават посреќни и посдрави, вели истражувањето

Според ново истражување на Универзитетот во Оксфорд, домашните миленици не само што не радуваат, туку и го подобруваат нашето здравје и долговечност.

Домашните миленици не прават посреќни и посдрави, вели истражувањето

Дали имате домашен миленик? Ако не, можеби треба да размислите да си земете еден. Според ново истражување на Универзитетот во Оксфорд, домашните миленици не само што не радуваат, туку и го подобруваат нашето здравје и долговечност.

Истражувачите анкетирале повеќе од 2000 луѓе, од кои половината имале домашни миленици, а половината не. Тие ги споредиле нивните нивоа на стрес, расположение, имунитет и животен стил. Резултатите покажале дека сопствениците на домашни миленици имале значително пониски нивоа на стрес, поголемо задоволство од животот и посилна одбранбена способност од оние што немале домашни миленици.

Исто така, сопствениците на домашни миленици имале повисоко ниво на физичка активност, бидејќи ги шетале своите кучиња или играле со своите мачки. Тие исто така имале повеќе социјални врски, бидејќи ги запознавале другите сопственици на домашни миленици или ги споделувале своите фотографии и видеа со нив. Сè ова придонесувало за нивното самодоверба и самопочитување.

Истражувачите заклучиле дека домашните миленици се вистински пријатели на човекот и дека тие можат да имаат позитивен импакт врз нивното здравје и среќа. Тие препорачале на луѓето кои немаат миленик, да размислат за посвојување на домашен миленик од прифатилиште или од улица, ако имаат можност и услови за тоа.