Климатските промени можат да го подобрат вкусот на француското вино

Во Бордо, Франција, еден од најпознатите региони за производство на вино во светот, климатските промени можеби ќе го подобрат вкусот на виното.

Климатските промени можат да го подобрат вкусот на француското вино

Винските гроздови во Бордо ќе искористат односно ќе добијат од потоплите, посувите лета. Но ако екстремната жештина предизвика суша, иднината на овој врвен производител на вино може да биде загрозена.

Експертите за вино предупредуваат години дека климатските промени можат да резултираат со промена на сезоните за берба, вино со понизок квалитет и ограничен раст на растенијата. Но еве нешто за што можеме да се радуваме: во Бордо, Франција, еден од најпознатите региони за производство на вино во светот, климатските промени можеби ќе го подобрат вкусот на виното.

Седумдесетгодишниот податочен сет за оценки на критичарите за вино во Бордо, заедно со податоци за времето од тој период, откри дека квалитетот на виното - базиран на фактори како богат и силен вкус - се зголемува со времето, според студијата објавена во iScience.

За годините од 1950 до 2020, научниците ги анализирале промените во целокупниот квалитет на виното од Бордо и во 19 контролирани обележја на потекло. AOC, како што се нарекува, е француска географска област со уникатни методи за производство и карактеристики на виното. Статистичките модели на тимот тестираа како квалитетот на виното од секое AOC е поврзан со временски фактори.

Најквалитетните вина од Бордо доаѓаат од години со потопли, посуви лета; поладни, повлажни зими; и поранешни, пократки растечки сезони, неколку услови кои климатските промени се очекува да ги направат почести во регионот. На пример, се предвидува потопли температури низ цела Франција, со четири степени Целзиусови од загревање предвидени до 2100 година. Топлите температури можат да ја зголемат шеќерната содржина во гроздовите и да создадат послатко вино.

Бидејќи производителите на вино од Бордо традиционално се основани на дождовната вода за вода, наместо иригација, постои директна поврзаност помеѓу климата и производителноста на виното.

Водачот на студијата, Ендрју Вуд, климатски научник на Оксфордскиот универзитет, бил изненаден кога открил дека зголемените дождови за време на не-растечката зимска сезона, кога лозовите се неактивни, резултираат со подобар квалитет на виното за следната берба.

“Традиционално времето за време на растечката сезона се разгледува како може да влијае на квалитетот на гроздовите, но лозите се таму цела година, и откривме дека временските услови во не-растечката сезона имаат влијание врз следната берба”, вели Вуд. Повеќе дожд во зимата можеби ќе резултира со подобра водна рамнотежа во почвата за време на растечката сезона.

“Здравите лози прават подобри гроздови”, вели Вуд. Подобрувањето во квалитетот исто така може да биде поврзано со напредокот во технологијата за производство на вино.