Зошто стравот може да биде уживање?

Стравот може да биде една од најсилните емоции кои ги доживуваме, но зошто некои луѓе уживаат во стравот?

Зошто стравот може да биде уживање?

Стравот може да биде една од најсилните емоции кои ги доживуваме, но зошто некои луѓе уживаат во стравот? Одговорот може да лежи во комплексната биологија.

Нашиот биолошки одговор на страв е неверојатно комплексен, вклучувајќи невротрансмитери и хормони кои влијаат на области низ целиот мозок, од амигдалата до фронталниот реп. Овој комплексен одговор активира други емоции, и непријатни, како стрес, и пријатни, како олеснување.

Нашите тела се развиле да реагираат на она што нè плаши со подготовка за борба или бегство: со дилатација на нашите зеници за да можеме подобро да гледаме, проширување на нашите бронхии за да можеме да внесеме повеќе кислород, и пренасочување на крвта и глукозата кон виталните органи и скелетните мускули.

Целосниот телесен ефект од стравот може да биде возбудлив, а психолошки, можеме да почувствуваме задоволство или дури триумф кога објектот на стравот исчезнува. Експертите ги разбиваат причините зошто стравот може да биде толку зависен.

Адреналин, допамин и кортизол се три важни хемикалии кои човечката раса ги развила за освободување кога е под закана. Кога опасноста е откриена, нашите инстинкти за борба или бегство се активирани со ослободувањето на адреналин. Ова ги зголемува телесните функции како што се пулсот, крвниот притисок и респираторната стапка.

Нашите тела постојано го ослободуваат стрес хормонот кортизол за регулирање на неколку телесни функции. Но кортизолот можеби ќе скокне кога ќе се напнеме и  поминуваме низ ситуација или искуство. Хормонот можеби ќе ви помогне да останете будни по почетниот изблик на „борбени или бегалски“ хормони, вклучувајќи и  адреналин, и дури можеби ќе го активират ослободувањето на глукоза од вашата црна дроб за енергија за време на итни случаи.