Колку километри пешачење дневно се доволни за да останете здрави и во форма?

Колку километри пешачење дневно се доволни за да останете здрави и во форма?

Пешачењето е една од наједноставните и најлесните форми на физичка активност која може да ви користи за вашето здравје и благосостојба. Но колку пешачење треба да правите секој ден за да видите позитивни резултати? Експертите имаат различни мислења за ова прашање, но постојат некои општи смерници кои можат да ви помогнат да поставите свои цели.

Според Светската здравствена организација и Националната фондација за срцето на Австралија, препорачаното растојание за пешачење дневно е 10.000 чекори, што е еквивалентно на околу осум километри. Ова количество пешачење може да ви помогне да ја подобрите вашата општа состојба и да го намалите ризикот од хронични болести, како што се болести на срцето, дебелина, дијабетес и депресија.

Но, оваа препорака може да не одговара на потребите и преференците на секого. Во зависност од вашата возраст, нивото на фитнес, тежината и здравствените состојби, можеби ќе треба да пешачите повеќе или помалку од 10.000 чекори дневно. На пример, Мајо клиниката предлага дека ако веќе пешачите повеќе од 10.000 чекори дневно, или ако сте доста активни и сакате да губите тежина, можеби ќе сакате да ја зголемите вашата дневна цел за чекори. Од друга страна, ако сте постари, имате проблеми со мобилноста или сте само почнале да вежбате, можеби ќе сакате да започнете со помала цел и постепено да ги зголемувате вашите чекори со текот на времето.

Најдобриот начин да дознаете колку километри пешачење дневно се доволни за вас е да го следите вашиот напредок и да ги прилагодувате вашите цели соодветно. Можете да користите педометар, апликација за паметен телефон или уред за следење на фитнесот за да ги мерите вашите чекори и растојанието. Можете исто така да ги следите вашите изгорени калории, пулсот и други индикатори за вашето здравје и фитнес. Со следењето на вашите навики за пешачење, можете да видите како тие влијаат на вашето расположение, енергија, сон и општа благосостојба.

За да го направите пешачењето попријатно и ефикасно, можете исто така да пробате некои од овие совети:

  • Пешачете со пријател, член на семејството или миленик за да го направите попријателско и забавно.
  • Слушајте музика, подкасти или аудиокниги за да се забавувате и мотивирате.
  • Разновидете ги вашите рути и брзини за пешачење за да се предизвикате и избегнете досада.
  • Вклучете го пешачењето во вашата дневна рутина, како што е пешачење до работа, земање на скалите или паркирање подалеку од вашата дестинација.
  • Придружете се на група за пешачење или предизвик за да запознаете нови луѓе и да останете одговорни.

Пешачењето е одличен начин за да останете здрави и во форма, но тоа не е единственото. Треба исто така да вклучите и други видови на физичка активност, како што се тренинг на сила, растегнување и вежби за рамнотежа, за да ја подобрите вашата тонус на мускулите, флексибилноста и држењето. Треба исто така да јадете избалансирана исхрана, да пиете доволно вода и да добивате доволно одмор за да ги поддржите вашите цели за пешачење. Со комбинирањето на пешачењето со други здрави навики, можете да постигнете оптимално здравје и фитнес.