TBS Travelers: Америчките патници во конфликт со Грците поради поддршка на Македонија

TBS Travelers: Америчките патници во конфликт со Грците поради поддршка на Македонија

Американците со име The Budget Savvy Travelers, Одри и Хари, парот зад блогот "Патниците со буџет", се страстни патници кои посетиле 69 земји и сите седум континенти. На нивниот наградуван блог, споделуваат совети и трикови како да патувате добро со помалку пари. Сепак, не сите го ценат нивниот искрен и практичен совет, особено кога станува збор за контроверзната тема на името на Македонија.

Одри и Хари ја посетиле Македонија и се вљубиле во земјата и нејзините луѓе. Напишале најдобар патнички водич за Македонија, каде го опишале своето патување низ земјата, ги истакнале своите впечатоци од секое место и споделиле контакти на локални лица за да помогнат на други патници да имаат одлично искуство. Исто така, креирале листа на ставки или bucket листа за Македонија, каде наведоа музеи и атракции што треба да се видат,, локални јадење и пијачки, и активности ван главните патишта кои ја прават Македонија уникатна.

Сепак, нивното позитивно прикажување на Македонија не ги задоволило сите Грци, кои ги обвиниле за пристрасност и незнаење. Почнале да добиваат пораки со омраза и коментари на нивниот блог и социјални медиумски профили, нарекувајќи ги со навредливи имиња и ги заплашувале. Некои Грци дури го пријавиле нивниот Твитер профил на Твитер супорт, тврдејќи дека  ја крше нивна политика или правила. Сепак, Твитер супорт потврди дека не направиле ништо погрешно.

Наместо да се повлечат, Одри и Хари одлучиле да се соочат со хумор. Креирале постови на нивниот блог насловен "Војна на мемеата помеѓу Македонија и Грција - Нека игрите започнат" каде споделуваат некои од најдобрите мемеа од спорот за името на Македонија и Грција. Рекле дека беа инспирирани од постојаното заплашување со кое мораат да се справуваат Македонците од грчката власт, како што е замагнувањето на буквите "MK" на македонските регистарски табли со стикери. Рекле дека сакаа да ја покажат својата поддршка на Македонија и да ја истакнат апсурдноста на ситуацијата.

Исто така, објавуваат некои од мемеата на нивната Фејсбук страница, каде добиваат различни реакции. Некои луѓе ги наоѓаат мемеата смешни и умни, додека други ги сметаат за офанзивни и навредувачки. Повеќето Македонци им се благодарни за нивниот став во заштита на Македонија, додека некои Грци ги обвинуваат за ширење пропаганда и лаги. Постовите предизвикуваат жешки расправии меѓу нивните следбеници, кои ги поддржуваат и другите кои ги критикуваат.

Одри и Хари велат дека не се кајаат за нивната одлука да креираат и споделуваат мемеа. Велат дека веруваат во слободата на израз и мисла, и дека немаат намера да ги повредат нациите и културите. Рекоа дека ја сакаат и Македонија и Грција, и дека се надеваат дека еден ден ќе ги решат своите разлики мирно. Рекоа дека не се плашат од контроверзии и критики, и дека ќе продолжат да патуваат по светот и да ги споделуваат своите искрени мислења на нивниот блог.
 

Нивната facebook страна тука 
Нивниот сајт тука